Konsultacje dietetyczne

Jak wygląda konsultacja dietetyczna i co obejmuje?

Pierwsza konsultacja dietetyczna bez względu na to, czy jest to wizyta w gabinecie, czy konsultacja dietetyczna online to rozmowa, do której można się przygotować. 

Będzie to moment, kiedy musisz otworzyć się nie tylko przed dietetykiem, ale przede wszystkim przed sobą. Pamiętaj, że dietetyk jest po Twojej stronie i chce Ci pomóc, ale do tego potrzeba współpracy. Szczerość jest podstawą sukcesu, a nawet najmniejsze szczegóły, które z pozoru wydają Ci się błahe – mogą stanowić o właściwym kierunku terapii. 

Konsultacje dietetyczne w Diet Queen Ksawery Stanieckiego warszawskiego restauratora – CEO w „Zapiekanki u Pandy”

Twoje dane są bezpieczne i chronione RODO. 

Na spotkanie z dietetykiem postaraj się przybyć 10 minut wcześniej, aby odnotować swoją obecność w poradni. Ważne jest, abyśmy mogli rozpocząć konsultację w wyznaczonym czasie. 

Porada dietetyczna to proces, który można podzielić na kilka etapów. Dobry dietetyk wnikliwie przeanalizuje Twój przypadek, a diagnoza i ostateczne zalecenia otrzymasz po zebraniu wszystkich zasadnych informacji, które będą pochodzić z wywiadu żywieniowo-medycznego oraz wykonanych badań laboratoryjnych. 

I ETAP

Pierwsza konsultacja dietetyczna – czas trwania 60-90 minut. 

1.     Ogólna charakterystyka pacjenta.

Informacje, jakie pozyska dietetyk na tym etapie to wzrost, wiek, rodzaj wykonywanej pracy. Określi także somatotyp budowy ciała oraz zapyta o poziom aktywności fizycznej i rozkład dnia pacjenta.

2.     Wywiad żywieniowy.

Obejmuje on informacje dotyczące dotychczasowego sposobu odżywiania, nawyków żywieniowych i preferencji.  

Przed pierwszą wizytą u dietetyka zacznij prowadzić dzienniczek żywieniowy. Zapisuj wszystko, co zjesz i wypijesz w ciągu kilku ostatnich dni, najlepiej wraz z weekendem. 

3.     Wywiad medyczny.

Poinformuj dietetyka o swoim aktualnym stanie zdrowia, chorobach przewlekłych, przyjmowanych lekach i suplementach diety. Jeżeli odczuwasz jakiekolwiek dolegliwości typu: problemy z zasypianiem, przewlekłe zmęczenie, problemy ze strony przewodu pokarmowego itp. to informacje, które mogą mieć wpływ na zalecenia dietetyczne. Przed wizytą u dietetyka warto zdobyć wiedzę na temat chorób występujących w rodzinie (rodzice, rodzeństwo, dziadkowie).  

Podczas spotkania z dietetykiem przedstaw ostatnie badania laboratoryjne. Jeżeli nie posiadasz aktualnych, dietetyk wskaże badania, które pozwolą lepiej zdiagnozować Twoją sytuację. Czas na wykonanie badań to zwykle okres do kolejnej wizyty u dietetyka. 

4.     Analiza składu ciała.

Pomiar udziału tkanki tłuszczowej, suchej masy mięśniowej, nawodnienia organizmu oraz poziom mineralizacji kości. Na tej podstawie można określić wiek metaboliczny, który jest odzwierciedleniem aktualnej kondycji organizmu. Regularne monitorowanie komponentów składu ciała oraz mierzenie obwodów, daje pogląd na skuteczność prowadzonej terapii dietetycznej. Analiza składu ciała odbywa się podczas wizyty w poradni dietetycznej.

5.     Ustalenie wstępnych zaleceń dietetycznych. 

Na podstawie wywiadu dietetyk dokonuje oceny aktualnego sposobu żywienia, wskaże zarówno korzystne dla pacjenta nawyki oraz błędy i zaproponuje zmiany w sposobie odżywiania, które będą służyć poprawie zdrowia i jakości życia. 

Pacjent otrzymuje wstępny plan krótkoterminowych zmian, które ma zadanie realizować do kolejnej wizyty u dietetyka lub konsultacji dietetycznej online. 

II ETAP

Konsultacja dietetyczna z wynikami badań – czas trwania 30-40 minut.

1.     Omówienie aktualnej sytuacji, zweryfikowanie jakie modyfikacje zostały wprowadzone przez pacjenta, co zmieniło się od pierwszej wizyty u dietetyka oraz wskazanie obszarów, nad którymi pacjent powinien pracować. 

2.     Omówienie dzienniczka żywieniowego pacjenta.

3.     Omówienie wykonanych i przyniesionych przez pacjenta badań laboratoryjnych. Na podstawie wywiadu i badań zostaną przygotowane przez dietetyka indywidualne zalecenia dotyczące właściwego sposobu odżywiania. 

4.     Analiza składu ciała – monitorowanie procesu.

5.     Podtrzymanie motywacji do zmiany sposobu żywienia i stylu życia. 

III ETAP

Konsultacja dietetyczna z przedstawieniem indywidualnych zaleceń żywieniowych – czas trwania 30-40 minut.

1.     Omówienie aktualnej sytuacji, zweryfikowanie jakie modyfikacje zostały wprowadzone przez pacjenta, co zmieniło się od poprzedniej wizyty u dietetyka.

2.     Omówienie dzienniczka żywieniowego pacjenta.

3.     Analiza składu ciała – monitorowanie procesu.

4.     Przedstawienie indywidualnych zaleceń żywieniowych, które obejmują:

·      Optymalne zapotrzebowania energetyczne.

·      Prawidłowe proporcje makroskładników.

·      Wskazanie produktów pożądanych w diecie

·      Wskazanie produktów, które należy w diecie ograniczyć.

·      Wskazanie produktów, które należy z diety wyeliminować.

·      Przygotowanie planu suplementacji, o ile zachodzi taka konieczność np. niedobory, nieprawidłowe parametry badań i inne problemy obniżające jakość życia.

·      Przygotowanie schematu dziennego jadłospisu, wraz z kalorycznością i porami posiłków.

·      Przekazanie i omówienie indywidualnego jadłospisu pacjenta (jeśli zostało zlecone jego wykonanie).

·      Edukacja żywieniowa dotycząca sposobu przyrządzania posiłków, technik kulinarnych i właściwych nawyków żywieniowych. 

5.     Podtrzymanie motywacji do zmiany stylu życia. 

IV ETAP 

Konsultacja dietetyczna kontrolna – czas trwania 30-40 minut. 

1.     Ocena i omówienie efektów zmiany nawyków oraz stosowania indywidualnych zaleceń żywieniowych.

2.     Omówienie dzienniczka żywieniowego pacjenta – wskazanie pozytywów i błędów.

3.     Ewentualna modyfikacja planu żywieniowego, kaloryczności diety, czy proporcji makroskładników.

4.     Analiza składu ciała – monitorowanie procesu.

5.     Podtrzymanie motywacji do zmiany stylu życia. 

Jak przygotować się do konsultacji dietetycznej?

Konsultacja dietetyczna jest usługą, która powinna odpowiadać Twoim oczekiwaniom, dlatego podstawą będzie określenie i sprecyzowanie celu wizyty. Diagnozę stawia dietetyk, jednak Twoje wskazówki będą niezwykle cenne. Zastanów się, co Cię sprowadza do dietetyka i jakiej pomocy oczekujesz. Twoje potrzeby są tutaj najważniejsze. 

Sumiennie prowadzony przez kilka dni dzienniczek żywieniowy z pewnością nakreśli pogląd jak Twoje dotychczasowe jedzenie i nawyki żywieniowe mogą wpływać na Twój organizm. 

Dzienniczek żywieniowy polega na dokładnym spisywaniu dziennego spożycia pokarmów i płynów (woda, soki, napoje). Najlepiej, jeśli jest prowadzony codziennie przez kilka dni z rzędu (minimum 3 dni), wówczas dietetyk ma pełen wgląd do tego, co pacjent je w tygodniu, jak i w weekendy. 

Twoje zapiski będą punktem wyjścia do zmian, stąd bardzo istotne są zawarte w dzienniczku informacje. 

Im dokładniej opisany posiłek – tym dzienniczek żywieniowy stanowi lepsze narzędzie diagnostyczne dla dietetyka. 

Podobnie wszystkie uwagi pacjenta po spożyciu posiłku – ból brzucha, wzdęcia, gazy, zaparcia, senność itp. 

Jak prowadzić dzienniczek żywieniowy do konsultacji dietetycznej?

Podstawową zasadą jest zapisywanie tego, co się zjadło bezpośrednio po posiłku. Pozwoli to najlepiej scharakteryzować danie i pomoże uniknąć pomyłek. 

W dzienniczku żywieniowym powinny zostać zawarte następujące informacje:

  • data opisywanego dnia, dzień tygodnia, godzina pobudki;
  • typ posiłku (śniadanie/ II śniadanie/ obiad/ podwieczorek/ kolacja/ przekąska);
  • godzina posiłku;
  • miejsce posiłku (dom/ szkoła/ praca/ restauracja/ bar);
  • nazwa posiłku (im dokładniejsza, bardziej opisowa –, tym lepiej);
  • rodzaj użytych produktów, nawet nazwa własna, lub producenta mogą być pomocne;
  • ilość zjedzonych produktów w miarach domowych i/ lub gramaturze (w przypadku ważenia produktów na wadze kuchennej);
  • uwagi dotyczące przyrządzania posiłku, obróbka kulinarna (gotowanie, smażenie, pieczenie, podgrzewanie w mikrofalówce). 

Jeżeli w ciągu dnia zostaną spożyte produkty będące przekąską lub posiłki nieprzewidziane w porach głównych pozycji z menu należy to też zapisać! Podjadanie między posiłkami to też dostarczanie kalorii!

Jak przygotować się do pomiaru składu ciała podczas konsultacji dietetycznej?

Analiza składu ciała jest oparta jest na wykorzystaniu metody bioimpedancji elektrycznej. Uzyskanie pomiaru jest bezpieczne i nieinwazyjne dla organizmu. 

Analiza składu ciała – jak się przygotować?

·      Badanie najlepiej przeprowadzać na czczo lub w odstępie około 4 godzin od ostatniego posiłku. 

·      Dozwolone jest spożywanie płynów, jednak przed wykonaniem badania należy opróżnić pęcherz moczowy. 

·      Przed wejściem na wagę, należy zdjąć ciężkie elementy garderoby np. marynarka oraz te zawierające metalowe elementy np. pasek z klamrą, biżuterię, spinki i ozdoby. 

·      Na kilka dni przed badaniem nie należy przyjmować leków powodujących wzmożoną diurezę oraz spożywać alkoholu. 

·      W przeddzień badania należy ograniczyć aktywność fizyczną. 

Istnieją także przeciwwskazania do przeprowadzenia analizy składu ciała lub stan fizjologiczny, który może powodować zafałszowany wynik. 

Przeciwwskazania do wykonania analizy składu ciała:

·      wszczepiony rozrusznik serca;

·      wszczepione metalowe płytki, śruby, implanty;

·      miesiączka;

·      ciąża.

Dlaczego warto skorzystać z fachowej porady dietetycznej?

Dietetyk online lub specjalista konsultujący w poradni dietetycznej ma wiedzę i doświadczenie na temat wpływu jedzenia na funkcjonowanie organizmu. Prawidłowe odżywianie powinno być dostosowane do indywidualnych potrzeb i preferencji, przy uwzględnieniu zaburzeń oraz chorób o charakterze ostrym lub przewlekłym.

Dietetyk zalecenia żywieniowe opiera na badaniach diagnostycznych i antropometrycznych oraz bierze pod uwagę Twoje preferencje i upodobania. Dieta będzie szyta na miarę, pod Twoje aktualne zapotrzebowanie energetyczne, zapewnia prawidłowy rozkład makroskładników (białka, tłuszczów i węglowodanów) oraz uzupełni wykryte niedobory. 

Dobry dietetyk potrafi przekazać podstawowe informacje dotyczące prawidłowych nawyków żywieniowych oraz benefitów związanych z zachowaniem rytmu dobowego. Edukacja żywieniowa jest jednym z filarów pracy dietetyka. Specjalista odpowie Ci na wszystkie pytania, rozwieje wątpliwości i nakreśli najlepszy dla Ciebie plan działania. 

Kto powinien zgłosić się na konsultację do dietetyka?

Jeżeli zastanawiasz się, czy konsultacja dietetyczna jest Ci potrzebna, zastanów się, czy któreś z poniższych zdań Cię opisuje. 

·      Próbowałeś już wszystkich modnych diet i nie możesz schudnąć?

·      Jesteś na diecie eliminacyjnej i nie wiesz jak wrócić do zbilansowanej diety bez efektu jojo?

·      Masz problemy skórne, z którym od dawna nie możesz sobie poradzić?

·      Odczuwasz dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (ból brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, zgaga, nieprzyjemny zapach z ust)?

·      Odczuwasz nadmierną potliwość, co jest krępujące podczas codziennego życia?

·      Nie wiesz, jak powinna wyglądać dieta Twojego dziecka?

·      Chcesz przygotować się do ciąży?

·      Chcesz poprawić swoje zdolności prokreacyjne (poprawić jakość nasienia)?

·      Nie wiesz jak prawidłowo odżywiać się w ciąży?

·      Okres menopauzy daje ci się we znaki?

·      Masz zaburzenia odżywiania lub otoczenie daje ci sygnały, że coś jest nie tak – skonsultuj to ze specjalistą. 

Z jakimi chorobami warto zgłosić się do dietetyka?

Właściwie zaprogramowana dietoterapia wspomoże proces leczenia chorób o charakterze przewlekłym, szczególnie tych o podłożu metabolicznym. Prawidłowe odżywianie będzie wsparciem w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych, czy złamaniach. 

W wielu przypadkach nieprawidłowy styl życia, błędy w odżywianiu, stosowanie używek prowadzi do wystąpienia nagłych incydentów sercowo-naczyniowych takich jak zawał mięśnia sercowego, czy udar. U tych pacjentów powrót do zdrowia wymaga bezwzględnej zmiany sposobu odżywiania, a na właściwe tory pomoże wejść dobry dietetyk, który potrafi przekonać do swoich racji. 

Z jakimi chorobami zgłaszają się pacjenci do dietetyka?

·      Otyłość u dzieci i osób dorosłych.

·      Choroby metaboliczne: cukrzyca, insulinooporność dna moczanowa, hipercholesterolemia.

·      Anemia, niedokrwistość z niedoboru żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12.

·      Choroby i zaburzenia układu pokarmowego: zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby, trzustki, refluks, zaparcia, biegunki.

·      Choroby tarczycy: niedoczynność nadczynność, choroby autoimmunologiczne Hashimoto i Gravesa-Basedowa. 

·      Chorobach dermatologicznych: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry.

·      Alergie i nadwrażliwości pokarmowe.

·      Zaburzenia odżywiania: bulimia, anoreksja, ortoreksja (przy współpracy z psychiatrą, psychologiem).

Ile kosztuje konsultacja dietetyczna?

  • Pierwsza konsultacja dietetyczna – 180 zł
  • Kolejne konsultacje i wizyty kontrolne – 100 zł

Cennik usług w poradni dietetycznej znajduje się w zakładce https://dietqueen.pl/cennik/